Færre behandlingsmidler

Alle haveejere har mos i plænen, ukrudt mellem fliserne og skadedyr i planterne - og hvis du, som tusindvis af andre Danskere, synes at udvalget af behandlingsprodukter er svundet ind - så har du fuldstændig ret!

 

Udvalget af bekæmpelsesmidler mod ukrudt og skadedyr mindskes hvert år - og godt det samme.

De seneste år har miljøstyrelsen trukket stikket på mange af de bekæmpelsesmidler vi har svoret til i vores kamp for en flot og pletfri have. Plæne-rens, mosbekæmpelse og lusemidler - listen over nyligt forbudte midler er lang - og nu skal du få forklaringen.

 

 

Hovedparten af de midler som de seneste år er blevet forbudt til privat brug i Danmark, er koncentrerede gifte som forbrugeren selv skal fortynde i de rette forhold. Blandingsforholdet er udregnet og testet af miljøstyrelsen så giftene optages af de øverste jordlag og af planternes rødder, således at grundvandet ikke bliver påvirket af behandlingen.

 

Desværre viser det sig at mange af giftene kan måles længere nede end de burde - dette skyldes forkerte blandingsforhold.

 

I frustration over ukrudt og skadedyr, tyer mange forbrugere til mere koncentrerede blandingsforhold når de sprøjter - og det kan planterne ikke følge med til.

 

Miljøstyrelsen har derfor undladt at forlænge tilladelserne til en lang række produkter som sælges i koncentreret form - det er de tilladelser som løbende udløber i disse år - yderligere er de fleste koncentrerede midler blevet forvist til aflåste skabe på salgsstederne, og der blev udsendt krav om at alle produkter skulle udleveres sammen med budskabet om at doseringsvejledningen skal overholdes.

 

 

Hvad er alternativet?

Mange behandlingsprodukter kan stadig fås som 'Klar til brug' - dvs. allerede fortyndet gift i engangs sprøjteflasker. Disse produkter er væsentligt dyrere end deres koncentrerede modpart, og er derfor ikke altid en realistisk løsning hvis du har en stor have.

 

 

Naturlige midler

Enkelte firmaer, som feks. Ecostyle, har specialiseret sig i at lave miljørigtige produkter af naturlige aktiv-stoffer. Ecostyle er HaveOasens leverandør af midler som alle er baseret på sådanne virkestoffer. Her benyttes svovl, krysantemum udtræk, olier og endda hvedemel til at bekæmpe havens utøj og ukrudt.

Mange af disse produkter er 100% naturlige, og ganske ufarlige for både husdyr og mennesker - desuden kan de fleste af produkterne benyttes i økologiske haver og landbrug.

 

 

Nyttedyr

Nyttedyr er mikroskobiske rovdyr (mider) som hjælper med at udrydde skadedyr i køkkenhaven, drivhuset og indendørs.

Nyttedyr bruges bl.a. til bekæmpelse af bladlus, trips, øresnudebiller og spindemider.

Læs mere om nyttedyr på vores webshop: https://www.lundhede.com/nyttedyr/

 

110% naturlig

Hvis du vil gå den helt naturlige vej er der også råd for det.

Du kan forebygge meget ved at opbygge din have på den rette måde - bl.a. kan blomster som krysantemum holde insekter og endda snegle væk fra drivhuset eller køkkenhaven. Åben jord i haven kan dækkes med bark eller kakaoflis så ukrudtet får svært ved at komme igennem.

Hvis du ønsker flere råd til en behandlingsfri have, kan du spørge en af vores gartnere, eller besøge miljøstyrelsens hjemmeside, hvor de har laven en guide til færre pesticider: https://mst.dk/kemi/pesticider/private-haveejere/tips-til-faerre-pesticider/

 

 

 

 

 

 

KUNDEKLUB

Du får særlige tilbud til kundeklubspris og nyhedsbreve på mail. Her giver vi tips og gode råd til dig og din have samtidig med, at vi fortæller om nyheder indenfor alt det grønne.

Tilmeld